Ovanliga regler för aktiebolag

Att driva ett aktiebolag är riktigt spännande om än lite konstigt då och då. Det finns alltid nya saker att lära sig, och dessa saker rör allt som oftast olika mer eller mindre obskyra regler. Ibland känns det lite som om regelverket för aktiebolag inte riktigt har uppdaterats på ett antal decennier. Datoriseringen har ju inneburit väldigt stora förändringar (för det mesta till det bättre), men statens kvarnar mal långsamt. I rättvisans namn ska dock sägas att även om många regler kan verka förvirrande till att börja med så finns det för det mesta en bra anledning till att de existerar.

Till exempel: har ni hört talas om ”dödande av aktiebrev”? Om du inte har det så är du inte ensam. Även många som driver aktiebolag (som jag) har aldrig hört talas om begreppet. Det är helt enkelt ingenting som kommer upp så speciellt ofta. Men trots det finns begreppet och regelverket där och, faktiskt, av en rätt så bra anledning.

Att döda ett aktiebrev
Aktiebrev, riktiga fysiska sådana, är någonting som inte är lika relevant nu som för, säg, femtio år sedan. Datoriseringen har helt enkelt gjort dem lite smått onödiga. Men ändå finns reglerna där för hur man ska döda aktiebrev om man förlorat dem. Det är en process som tar tid, över ett år vilket gör att man kan behöva lite hjälp med dem (vi rekommenderar http://www.heinestams.se/driva-bolag/dodande-av-aktiebrev/). Skälet till att det tar tid att döda ett aktiebrev och få ett nytt är bland annat att det måste kungöras i gamla klassikern Post- och Inrikes Tidningar, så att det blir möjligt för den som vet någonting om det saknade aktiebrevet att ge sig till känna.

Döda aktiebrev är ingenting som vi än så länge behövt göra men det är ändå något som är bra att känna till. För som vi påpekade i början, även de som driver aktiebolag och/eller äger aktier känner oftast inte till att det finns ett regelverk som ska följas om aktiebrev förlorats.

Julruschen igång
Hösten och vintern är lite av lågsäsong för oss, men det finns ett riktigt stort undantag – tiden kring jul- och nyår. Vi har fått in ett antal spännande uppdrag och det ser faktiskt ut som om december kommer att bli årets bästa månad för oss. Väldigt ovanligt och väldigt roligt! Vi har med andra ord fullt upp och det är möjligt att hemsidan kommer att bli lite lidande av det, även om vi ska göra vårt bästa för att hålla den uppdaterad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *