Alla inlägg av admin

Hur stora ska vi bli?

Vi håller för fullt på med att fundera över framtiden för Hansen Media. Vad är det egentligen vi vill med företaget? Är vi nöjda med var vi står idag, eller känner vi att det är dags att försöka ta nästa steg och växa ytterligare? Det där med att växa som företag är inte alltid en helt lätt fråga. Många företag når en nivå de trivs med att vara på och de VILL inte bli alltför stora, ett synsätt som vi i alla fall tidigare delade. Så länge företaget gick med vinst så kändes det inte som det fanns något behov med att växa och bli större och större. Det kändes som Hansen Media då lätt skulle kunna bli oöverskådligt och opersonligt. Men numera känns det inte riktigt lika självklart. Att växa och bli större behöver inte betyda att vi förlorar någonting, vår själ, eller så, bara vi gör det på ett varsamt sätt.

Dags att bli aktiebolag?
Därför så håller vi på att fundera på om det inte vore bäst att bli ett aktiebolag, även om det känns som ett stort steg, med styrelse och allt sådant som hör till. Är det verkligen någonting som vi känner att vi är mogna för, och hur pass krångligt är det egentligen? Vi kan en del, och har läst på ytterligare, och det är klart att f-skatt för aktiebolag för aktiebolag är lite mer krånglig än ”vanlig” f-skatt, även om det givetvis hjälper att vi har erfarenhet av det sedan tidigare. Kunskap är makt, men då speciellt kunskapen att man inte har all den kunskap som man behöver (låter det krångligt? Det är det inte!).

Så om – OM! – vi bestämmer oss för att omvandla Hansen Media till ett aktiebolag så kommer vi definitivt att ta n extern hjälp, för att allting ska flyta på så bra som möjligt (antagligen från F-skatt.se, som verkar både kunniga och hjälpsamma). Momsregistrering, beräknad vinst under första året och mycket annat ska redas ut. Men vi har varit i branschen så länge att vi tror att det inte ska bli något större problem, samtidigt som det ger oss förbättrade tillväxtmöjligheter. Vi får se hur vi gör!

Borta bra, men hemma sådär?

Mitt i den värsta sommarhettan, och väldigt mycket att göra. Det är ju trevligt, men hårt och svettigt arbete är det, och vi klagar inte. Eller, lite klagar vi. Efter att ha arbetat timtals i sträck med tungt och hårt kroppsarbete i gassande sol så är man rätt så mör, oavsett hur pass vältränad man än månde vara. Men samtidigt så skulle de flesta av oss inte vilja ha det på annat vis. Ett jobb där vi får tillbringa en stor del av vår arbetstid ute i friska luften, som dessutom är fysiskt aktivt är ju väldigt hälsosamt. Jämför med den som sitter på en kontorsstol hela dagen och vars fysiska aktiviteter begränsar sig till regelbundna promenader till kaffepannan.

Ibland är vi inomhus
Men vi tillbringar inte alla dagar utomhus, speciellt inte på vintern, och det finns alltid mycket att göra med vår utrustning för att hålla den i gott skick. Dessutom har vi ju administrativ personal också, som inte arbetar på fältet utan stannar ”på hemmaplan” och trivs bra med det, tack så mycket. Vad vi vill säga med det är att även om många av oss tillbringar mycket tid ute på olika uppdrag, så har vi ju också vår fasta arbetsplats, som vi borde ta bättre hand om. Vi har inte gjort några som helst renoveringsarbeten på fastigheten, och det hade nog inte heller den föregående ägaren gjort på länge. Med andra ord, den är inte helt optimal!

Vi har anlitat konsult
Vi har därför anlitat en energikonsult från ACE Energikonsult för att se över våra lokaler, kontrollera inomhusklimatet och energiförbrukningen. Det blev uppenbart att det fanns en hel del som kunde förbättras, så det är bara att ta itu med det. Vi kommer inte att göra det själva, utan det får ACE sköta åt oss; det kan det hela från början till slut. I längden kommer det att innebära en besparing för oss, samtidigt som arbetsmiljön här förbättras. Med andra ord fanns det ju inte direkt några skäl att tveka. Även om kostnaden inledningsvis kommer att bli rätt stor så vore det ju dumt att spara in på pengarna nu, när det betalar sig i längden. Eller hur?

Vi håller oss rena

Efter ett hårt arbetspass mitt i sommarvärmen så känner man si sällan helt ren. Svetten rinner och nog kan det ömma en del i kroppen. Mycket av vårt arbete är fysiskt och det trivs vi med – stillasittande framför en dator hela dagen är ingenting vi eftersträvar. Förutom då vår högt värderade administrativa personal, som ser till att vi vet vad vi ska göra och att vi får vår lön! Men de flesta av oss här jobbar inte med administration, och det blir många hårda arbetsdagar där vi verkligen får ta i. Därför har vi investerat i en del personalvård, så att vi kan hålla oss rimligt rena på ett enkelt och billigt sätt.

Bättre duschar
Vi har investerat i några nya duschkabiner till vårt duschrum, för att fräscha upp det lite. Visst har det varit OK tidigare, men kanske inte så fräscht som vi tycker att vi förtjänar. Vi letade en tid efter en bra duschkabin som skulle passa oss. Då vi delvis begränsades kostnadsskäl så var det en inte helt enkel uppgift. Men vi hade tur och hittade till Badshop, som hade ett stort antal duschkabiner med en prislapp på under 5,000 kronor stycket. Bathlife Rum blev den som vi slutligen bestämde oss för, då den gav väldigt mycket duschkabin för pengarna (4,995 kronor för att vara exakta).

Sommaren har precis kommit och vi tycker nu att vi är redo att möta den. Att kunna ta en dusch efter ett hårt arbetspass ute i solen är, tycker vi, mer än bara en lyx. Det känns rentav nödvändigt, för att kunna vara professionella. Besökare på företaget uppskattar säkerligen att vi inte stinker så mycket… Vilket vi, givetvis, gör själva också.

Nyanställningar att vänta
Det händer alltså rätt så mycket här hos Hansen Media, och det kan till och med bli så att vi måste anställa lite extra personal. Det har varit ett tag sedan vi nyanställde, och detta trots att vi fått mer och mer att göra. Vi närmar och därför den punkt där det kan behövas något eller några extra par händer för att hålla firman igång.

Nya arbetsredskap viktigt för säkerheten

Montering och placering av tunga saker på hög höjd är varken enkelt eller riskfritt, och just på grund av risken för skador så tummar vi aldrig på säkerheten. Olyckor går inte att undvika helt och hållet på grund av en mängd olika faktorer. Men det går att minimera riskerna, och de negativa effekterna av olyckor. Än så länge har vi inte drabbats av en riktigt allvarlig olycka, tack och lov, och vi hoppas att vi ska lyckas undvika det även i framtiden. Därför investerar vi regelbundet i underhåll och införskaffande av de verktyg och redskap vi behöver för vårt arbete, bland annat.

Många tunga lyft
Tunga lyft till höga höjder är ett återkommande arbetsmoment för oss och vi har därför nyligen investerat i ett Abus-kransystem, för att underlätta detta ytterligare. Det kostade visserligen en del, men vill man ha kvalitet så får man ju vara beredd att betala för det. Det är då inte bara risken för skador på grund av tappade tunga föremål som vi tänker på, utan även olika form av förslitningsskador – ofta återkommande tunga lyft är ju inte bra för ryggen, även om det kan ta flera år innan problemen blir uppenbara. Det är viktigt att ta hand om sin personal på bästa sätt!

Renovering av omklädningsrum

Här på Hansen Media tycker vi om att ta hand om de som arbetar här, så väl som de som kommer hit på besök. Vi vill väldigt gärna att både anställda och kunder ska kunna trivas i våra lokaler, och det är därför som vi har satsat stort på att göra våra lokaler attraktiva, till att vara något mer än enbart ett kontorslandskap. Vi har speciellt lagt fokus på att få till våra omklädningsrum som angränsar till en spaavdelning och ett vilorum/mötesrum i väldigt avslappnade former. Det betyder, med andra ord, att de kunder som vi har som stammisar vet om att vi har dessa lokaler och att vi kan erbjuda en mötesupplevelse som inte finns på många andra ställen. Eller vad sägs om att ta ett möte i bastun, snacka lansering i bubbelpoolen eller varför inte prata tryck i en badrock efter badet med tilltugg i avslappningsrummet?

Mer renovering behövs

Att det här är en alldeles speciell plats på vårt kontor är väl ingen direkt hemlighet. Många av de som jobbar här uppskattar det också, eftersom att det är lätt att bara ta en kort lunch och basta lite, eller stanna kvar lite extra på eftermiddagen och njuta av varmt vatten och härliga bubblor. Det är en plats som lämpar sig ypperligt för after work och andra roliga tillställningar som vi har på kontoret – samtidigt som vi uppmuntrar till att också göra det när andan faller på. Vi tror nämligen att vi mår bättre av den här ingrediensen i vårt arbete, och att ha personal som är glad och avslappnad genererar framgång i deras sätt att arbeta.

Men som sagt, det är mer renovering av detta utrymme som behövs, och det är framför allt själva omklädningsrummen. Som de ser ut idag så är det skåp med en grön och ful plastmatta på golvet, som säkert såg sin höjdpunkt någon gång under 80-talet. Det vi är inne på är att använda oss av klinker, eftersom att det inte bara är ett väldigt vackert material, det är också slitstarkt så att det tål att många människor använder sig av det. Klinker är ger verkligen en lyxig känsla, och det är precis den känslan som vi vill att både vår personal och våra kunder ska mötas av.

rain-443015_640

Givetvis kommer vi inte att genomföra den här renoveringen själva. Vi kommer att ta hjälp av proffsen, men vi kommer definitivt att bestämma själva vilken typ av klinkers som vi vill ha. Vi har redan kollat ut många olika fina varianter på www.kakelgallerian.se och det kommer med all säkerhet också vara den butik som vi kommer att beställa ifrån. Givetvis gör vi det i samråd med hantverkaren, men han får finna sig i de val vi gör. Hoppas att det blir bra i till slut!

Utökning av verksamheten

Som alltid så är sommaren en viktig tid för oss, då vi är mycket bra på utomhusarrangemang. Vi kan inte klaga på affärerna, förutom då att vi ibland måste tack nej till en del uppdrag för att vi helt enkelt inte har tid. Helt fullbokad är kalendern inte, men nästan. Inte förrän mot slutet av september börjar det glesna upp lite och det känns tryggt och skönt. Vi försöker också att utveckla oss en del, så att vi ska kunna stå för mer än bara det tekniska, även om detta är nog så viktigt. Det går helt enkelt inte att specialisera sig så exakt, utan man måste ha bredd också. Vi kommer inte att börja med catering och liknande dock, då vi tycker att det går lite väl långt utanför ramarna för vår kärnverksamhet.

Solsken
Solen gassar!

Vad vi i stället tänker erbjuda är saker som parasoll, som kan vara nog så användbara för utomhusevenemang. Både som skydd mot alltför mycket solsken och mot i alla fall lättare regn. Det är också en investering som inte kommer att behöva kosta så mycket, men som innebär att vi kan erbjuda någonting lite extra som flera av våra kunder kan tänkas behöva. Det kommer inte röra sig om några större mängder, eller av saker som är otympliga att transportera, men saker som kan komma att behövas och som gör att vi kan bli lite extra ”service-minded”. Det är ju trots allt det bästa sättet att få kunderna nöjda, så de talar gott om en och rekommenderar en till andra.

Alla de solskydd som vi har skaffat nu (från trademax) är enkla att fälla ihop och således enkla att transportera utan att de tar upp speciellt mycket utrymme. Vi har redan fått användning av dem några gånger, genom att erbjuda våra kunder att låna dem när vi väl varit på plats. Det är någonting som har slagit mycket väl ut, och fastän vi inte tar betalt för det så tror vi (som vi redan sagt) att det kommer att betala sig bra i längden. Det gäller helt enkelt att försöka förutse vilken sorts behov våra kunder kan tänkas ha, och försöka uppfylla dem utan att de behöver fråga i förväg.

Ovanliga regler för aktiebolag

Att driva ett aktiebolag är riktigt spännande om än lite konstigt då och då. Det finns alltid nya saker att lära sig, och dessa saker rör allt som oftast olika mer eller mindre obskyra regler. Ibland känns det lite som om regelverket för aktiebolag inte riktigt har uppdaterats på ett antal decennier. Datoriseringen har ju inneburit väldigt stora förändringar (för det mesta till det bättre), men statens kvarnar mal långsamt. I rättvisans namn ska dock sägas att även om många regler kan verka förvirrande till att börja med så finns det för det mesta en bra anledning till att de existerar.

Till exempel: har ni hört talas om ”dödande av aktiebrev”? Om du inte har det så är du inte ensam. Även många som driver aktiebolag (som jag) har aldrig hört talas om begreppet. Det är helt enkelt ingenting som kommer upp så speciellt ofta. Men trots det finns begreppet och regelverket där och, faktiskt, av en rätt så bra anledning.

Att döda ett aktiebrev
Aktiebrev, riktiga fysiska sådana, är någonting som inte är lika relevant nu som för, säg, femtio år sedan. Datoriseringen har helt enkelt gjort dem lite smått onödiga. Men ändå finns reglerna där för hur man ska döda aktiebrev om man förlorat dem. Det är en process som tar tid, över ett år vilket gör att man kan behöva lite hjälp med dem (vi rekommenderar http://www.heinestams.se/driva-bolag/dodande-av-aktiebrev/). Skälet till att det tar tid att döda ett aktiebrev och få ett nytt är bland annat att det måste kungöras i gamla klassikern Post- och Inrikes Tidningar, så att det blir möjligt för den som vet någonting om det saknade aktiebrevet att ge sig till känna.

Döda aktiebrev är ingenting som vi än så länge behövt göra men det är ändå något som är bra att känna till. För som vi påpekade i början, även de som driver aktiebolag och/eller äger aktier känner oftast inte till att det finns ett regelverk som ska följas om aktiebrev förlorats.

Julruschen igång
Hösten och vintern är lite av lågsäsong för oss, men det finns ett riktigt stort undantag – tiden kring jul- och nyår. Vi har fått in ett antal spännande uppdrag och det ser faktiskt ut som om december kommer att bli årets bästa månad för oss. Väldigt ovanligt och väldigt roligt! Vi har med andra ord fullt upp och det är möjligt att hemsidan kommer att bli lite lidande av det, även om vi ska göra vårt bästa för att hålla den uppdaterad.

Lågsäsongen fortsätter

Hösten och lågsäsongen i evenemangsbranschen fortsätter. Visst får vi en del uppdrag men då en hel del av vårt fokus ligger på utomhusevenemang så blir det inte så mycket som vi kanske skulle önska. Men som jag skrev senast, lågsäsongen innebär att man får tid över till annat, som hem och familj, som bådadera kanske försummas en del under övriga tiden av året. Men det är inte bara det som det blir tid över till, utan även det där med att titta på de TV-serier som missats under årets gång. Senast var det Mad Men, men nu så rör det sig om en gammal klassiker.

Eller, så gammal är den inte, sista avsnittet kom 2007, så för mindre än tio år sedan. Det handlar om Sopranos som flera gånger utnämnts till den bästa TV-serien någonsin. Om den är SÅ bra kan man diskutera, men ruskigt bra är den ändå. Nedan följer en liten video, som kan tjäna som en påminnelse om att du nog borde se om Sopranos. Eller se Sopranos om du inte sett serien sedan tidigare!

Så det är en av de saker som lågsäsongen ägnats till efter att Mad Men klarats av. Men det är givetvis inte det enda. Efter att garaget blev färdigt så var det dags att kolla lite närmare på insidan av huset för att se om det fanns någonting som behövde göras. Resultatet var smått nedslående. Det fanns hur mycket som helst att ordna med! Så det var bara att kavla upp skjortärmarna och sätta igång.

Nytt kakel i köket
Som sagt så finns det ju mycket i göra, men det första som vi tog tag i efter att garaget var färdigt var köket. Vitvarorna är det inget fel på och överlag så är det ett bra kök. Kaklet är dock rätt så tråkigt och frugan har sagt att det behövt bytas ut länge och det har hon ju rätt i. Det har bara inte blivit av! Nu tog vi dock tag i saken och det ordentligt. Till att börja med köpte vi kakel hos kakelgallerian.se till extra bra pris. Ett av skälen till att det dröjt är att bra kakel ofta är rätt så dyrt, men nu fick vi det till en kostnad som vi ansåg oss ha råd med.

Ett annat skäl är att vi ville få det klart i god tid innan jul. Julen innebär ju många saker, men mycket bakande och matlagning blir det, så fint och fräscht i köket är ju bra. Eftersom vi visste att vi definitivt skulle byta kaklet innan våren kändes det smart att få det gjort så snabbt som möjligt.

Resultatet? Ja, vi fick nytt kakel och det blev rejält mycket billigare än vi trodde det skulle bli, mycket på grund av Kakelgallerians fina erbjudande. Men vi hittade också en hantverkare som utförde arbetet till en bra timpenning, och som dessutom gjorde det snabbt. Visst kunde vi ha gjort det hela själva, men vi kände att det var bäst att anlita någon som visste vad han gjorde.

Äntligen lite fritid!

Höst och lite av lågsäsong i evenemangsbranschen. Det är då vi får lite extra tid över till oss själva, att sköta det privata, till skillnad från våren och sommaren då det är fullt ös mest hela tiden. Visst är det tråkigt att kunderna blir färre och färre ju kallare det blir men det ät inte mycket att göra någonting åt. Med tanke på hur mycket vi arbetar under högsäsongen så är det snarare så att det är nog snarare bra. Vi kan ta hand om oss själva, umgås med våra familjer och pyssla med våra hus. Det sistnämnda är precis vad undertecknad har gjort när det blev lite tid över.

Nytt garage
Ett garage är någonting som jag länge eftersträvat men inte riktigt känt att jag haft tid eller råd med. Men så upptäckte jag detta garage från Bygghemma. Snyggt, lagom stort och levereras i ”block” så att man kan sätta ihop dem lite som man vill. Dessutom är det enkelt att sätta ihop dem, även om det givetvis tar sin tid – därmed skälet till att vänta till hösten och den ökade fritiden. Den som jobbar med evenemang kan inte räkna med lediga helgdagar på sommaren inte! Ett snyggt och billigt garage som passar mina behov helt perfekt!

TV-serie-slappande
Men ledigheten innebär inte bara arbete med hus och garage utan även tid att kolla TV-serier jag inte hunnit med, speciellt då Mad Men. Har inte haft tid att se på senaste säsongen ännu, så det får bli nu. Mad Men är ju en helt fantastisk serie på alla sätt och vis, inte minst ur ett historiskt perspektiv. För den som måhända har glömt det så tänkte jag att jag skulle påminna er, med det här klippet med klassiska scener från seriens många år. Titta och njut, och minns hur bra Mad Men är!

Tunga arbetsdagar kräver sitt tillskott

Jag vet inte riktigt hur ni har det på jobbet, men jag är väl knappast ute och cyklar när jag säger att vi alla har de där tillfällena på jobbet när allt känns lite extra jobbigt. När det inte går som man vill, man känner sig tung i kroppen och får inte riktigt hjärnan att fungera. Det är något som jag tror händer oss alla, oavsett om vi har ett stillasittande arbete eller om vi är ute och rör på oss. Eller för de som har en kombination av de båda, som jag och vi på Hansen Media. Hur ska man då göra för att kunna ta sig ur de här svackorna som ibland uppstår? Jo, det är lite upp till var och en att avgöra, men jag har provat på några saker som brukar ge bra effekt:

noccoKosttillskott
Ibland är det inte alltid ovanstående steg hjälper. Då gäller det att ha någonting i beredskap som man vet fungerar och som har en grym effekt på kroppen. Det som jag har upptäckt har den effekten på mig är Nocco BCAA. Det är tydligen väldigt bra att använda sig av efter träning, men jag får en grym energikick av Nocco BCAA, så uppenbarligen är det en energidryck som också kommer väl till pass när kroppen känns sådär seg och trött. Det är tack vare Nocco BCAA som jag många gånger har klarat av att ro olika projekt i land, och även fast jag vet att det kanske inte är något som man ska förlita sig på jämt, så är det fortfarande något som har bra och önskvärd effekt på mig.

Tupplur
Det låter kanske märkligt och konstigt på många sätt, men att ta sig en tupplur på 20-25 minuter under en arbetsdag är precis det som behövs många gånger. Det handlar inte om att sova, utan att ge kroppen en avkoppling som den uppenbarligen behöver när dessa symtom uppstår. En tupplur är rent vetenskapligt också bevisad att ha stor och effektiv effekt på kroppen, och man kan återkomma bara en halvtimme senare som en alldeles ny människa, redo att ta sig an uppgifterna med ny glöd. Så efter 25 minuter vilande blir du mer effektiv på jobbet.

Träning
Att träna brukar man ofta säga är den gyllene vägen till att må bättre, men så är det inte alltid för alla. Det finns olika saker som kan hindra en, mer eller mindre, men att det har en positiv effekt på kroppen är bortom allt tvivel. Så är det bara, och kan man bara få in lite, lite vardagsmotion så kommer det att hända mycket med kroppen. Att träna behöver nämligen inte betyda att du anlitar en PT och följer ett strikt träningsprogram och kost under längre tid. Det kan handla om att du tar kvällspromenader två-tre gånger i veckan. Mer än så behöver det inte vara.

Frukt
Frukt är ett enkelt och lätt sätt att få till bra effekt. Det är inte ett garanterat resultat, men det finns mycket som möjliggörs genom att enbart ägna fem-sex minuter till att få i sig ett päron, ett äpple eller en banan. Det är dessutom något som är enkelt att bära med sig, och det behöver ingen tillagning, så på många sätt och vis så är frukten det ultimata mellanmålet, och därför något som jag ofta ser till att ha med mig ut på fältet när jag jobbar. Det gör att det blir lätt att kunna få den energi som man behöver, även när läget är ovanligt.